top of page
מאמרים נבחרים
מאמרים אחרונים
Search

מניעה וטיפול נגד הזדקנות העור

  • Writer: ד"ר שרון מגל
    ד"ר שרון מגל
  • Jan 2, 2015
  • 5 min read

הזדקנות אינטרינסית (כרונולוגית) הינה תהליך טבעי של התבגרות. זהו תהליך גנטי שבו העור במהלך הזמן הופך לדק, אטרופי, בעל קמטים ויבש. רוב הטיפולים האפשריים כיום למניעה ולהפחתה של הזדקנות העור חלקם עדיין אינם לשימוש מסחרי וחלקם עדיין בשלבים ראשוניים של מחקר.

יש טיפולים העובדים רק על שכבת האפידרמיס הדרמיס או ההיפודרמיס שזו השכבה העמוקה ביותר של העור ויש כאלו העובדים על האפידרמיס והדרמיס.

מניעה וטיפול נגד הזדקנות העור

אפידרמיס - מסנני קרינה, ויטמין C&E, פוליפנולים, ablative laser, קרוטנואידים, קואנזים Q10, רטינואידים.

דרמיס - מסנני קרינה, ויטמין C&E, פוליפנולים,non-ablative laser , קרוטנואידים, קואנזים Q10, רטינואידים, IPL, הורמונים, PRP, RF, dermal fillers

שרירים - BTX A, BTX B

מסנני קרינה

מסנני קרינה מחולקים לפילטרים אורגניים ופילטרים אנאורגאניים כגון titanium dioxide, zinc oxide. פילטרים אורגניים מספקים הגנה מפני קרינת UVA/UVB . יחד עם זאת צריך לשלב יחד עם פילטרים אנאורגנים כי אלו מגינים מפני קרינת אור נראה. Sunscreen sun protection factor (SPF) הינו ממד לא יעיל לנזק לעור עקב קרינת השמש היות והוא מעיד רק על האריתמה המינימלית שנוצרת על ידי UVB. בכדי להגן על העור מפני נזקי קרינה על מסנן הקרינה להיות לפחות SPF15. מחקרים in vivo הוכיחו כי מסנני קרינה מנעו שינויים דרמליים ואפידרמליים שמקורם בקרינת UV. למרות שחסרים מחקרים מבוקרים ואקריאים מריחה יומיומית של מסנני קרינה רחבי טווח מאיטה את תהליכי הזדקנות העור.

נוגדי חימצון antioxidants

האנטיאוקסידנטים הנחקרים ביותר לטיפול בעור כוללים ויטמינים כגון C,E,B3, CoQ10, ,Alpha lipoic acid (ALA) carotenoids ו-polyphenols. רוב אלו מגנים מפני אריתמה כתוצאה של קרינת UV אך יש שפועלים על שכבת הדרמיס ומונעים הזדקנות של העור.

הגנה מפני קרינת UV ומניעה של הזדקנות העור יכולה להעשות טופיקלית במריחה חיצונית או סיסטמית באמצעות כדורים. בינתיים עד היום מחקרים ארוכי טווח על האפקט שלהם עדיין לא קיימים.

ויטמינים

ויטמין C הינו בעל פעילות אנטיאוקסידנטית ומהווה קו-פקטור חשוב לאנזימים האחראיים על ייצור של קולוגן. הוא גם מעכב את האנזים טירוזינאז ולכן יכול לשמש קוסמטית כנגד פיגמנטציה. מחקר אקראי double blind הוכיח כי שימוש טופיקלי בקרם המכיל 5% ויטמין C הראה שיפור בעור לאחר 6 חודשים קלינית ואולטראסטרוקטוראלית. מריחה טופיקלית של ויטמין C 5-15% הינו בעל השפעה נוגדת הזדקנות. תוצרי חומצה L-ascorbic הינם בשימוש שכיח ביותר היות ואלו עמידים יותר וחודרים לעור טוב יותר.

Tocopherol או ויטמין E הינה קבוצה הבנויה מ8- מרכיבים. ויטמין זה מצוי בעיקר בירקות, שמן ירקות, שמן חמניות, תירס וסויה. צריכה של מזונות אלו עוזרת במניעת קישור ((cross linking של קולוגן וחימצון של שומן. סוג של ויטמין E מונע הווצרות של MMP-1. לקיחה של ויטמין E אורלית הינה בעלת השפעה על התגובה לקרינת UV. ויטמין E בשימוש טופיקלי יעיל בהפחתת אפקט כרוני של קרינת UVB אדמומיות ונפיחות. ויטמין C וB עובדים בסינרגיסטיות והקומבינציה שלהם מעלה את האפקט הפוטוטראפואטי שלהם מאשר כל אחד מהם לבדו.

שימוש ב5% של ויטמין B3 או ניאצינאמיד ידוע כמשפר את האלסטיות של העור וכמפחית היפר פיגמנטציה וקמטים.

קו-אנזים Q10

קו-אנזים Q10 נמצא במוצרי אנטיאייג'ינג. רכוזו באפידרמיס גבוה כפי 10 בהשוואה לרכוזו בדרמיס. מחקרים הוכיחו כי שימוש חיצוני בCoQ10 במשך 6 חודשים הובילה לירידה מובהקת בקמטים. coQ10 נמצא יעיל כנגד קרינת UVA על ידי מניעת נזקי חימצון בקראטינוציטים ומעכב פעילות קולגנאז (אנזים מפרק קולגן) בפברובלסטים דרמאליים.

ALPHA LIPOIC ACID (ALA)-חומצה אלפא ליפואית

חומצה אלפא ליפואית (ALA) הינה אנטיאוקסידנטית ונוגדת דלקת. שימוש בקרם שהכיל 5% ALA הראה שיפור מובהק בחספוס עור הפנים.

Carotenoids- קרטנואידים

בטא קרוטן, ליקופן ואסטקסנטין כולם קרטינואידים שהינם פיגמנטים אורגניים המצויים בצמחים חיידקים פטריות ואצות. הם מהוים נוגדי חימצון חזקים בעלי פעילות פוטופרוטקטיבית (מגנה מפני נזקי אור) ברמת האפידרמיס והדרמיס.

העור האנושי הינו עשיר בעיקר בבטא קרוטן וליקופן. אלו מצויים בגזר בטטות ודלעת. תוסף מזון של בטא קרוטן וליקופן מקנה הגנה מפני קרינת UV היוצרת אדמומיות.

מחקרים הוכיחו כי לקיחה של בטא קרוטן צריכה להיות ארוכה מ7 שבועות ומעל 12mg/d כדי להיות יעילה.

Astaxanthin מצוי באצות שמרים שרימפס והינו החומר שמקנה לסלמון ולצדפות מסויימות את צבעם האדום. מחקרים הוכיחו כי חומר זה משפר את האלסטיות של העור החספוס שלו תכולת הלחות שלו ומפחית קמטים. חומר זה מפריע ליצירת MMP1 ולבטוי של אנזים האלסטאז המצוי בפיברובלסטים עוריים ומכך שהוא מפחית יצירת קמטים הנוצרים עקב חשיפה לקרינת UVA.

מחקרים הוכיחו כי השילוב של צריכה תזונתית ושימוש טופיקלי (חיצוני) שלו יעילים יותר המניעת הזדקנות של העור.

פוליפנולים Polyphenols-

פוליפנולים הכוללים תה שחור ותה ירוק וכמו כן זרעי ענבים הינם חשובים במניעת הזדקנות של העור. הצריכה היומית יכולה להיות גבוהה כ1g/day-, אשר הינה גבוהה יותר מרוב האנטיאוקסידנטים.

מחקרים אחרונים הוכיחו כי מיצוי של תה ירוק או שחור שעברו פורמולציה לגל דרמלי בשימוש מקומי על העור ספקו הגנה כנגד UV induced erythema. הם מהוים קנדידטים להגנה של העור מפני נזקי קרינת UV והזדקנות טרם עת של העור.

בנסוי שנעשה על 30 נשים בפוסטמנפאוזה שלקחו 100mg אקסטרקט סויה עשיר בisoflavons- מידי יום: ב- 23 מהן עובי העור השתפר לאחר 6 חודשים ב25 מתוכן תכולת הקולוגן עלתה וב23 חלה עליה בסיבי אלסטין.

החומר Resveratrol המצוי בקליפת הענבים נחשב לאנטיאוקסידנט המונע הזדקנות של העור. מחקרים הוכיחו כי הוא מונע הזדקנות עקב UV על ידי אקטיבציה של sirtiun1 ומונע פיגמנטציה על ידי עיכוב טירוזין קינאז והתבגרות של תאי עור. מחקרים על פיברובלסטים עוריים הראו כי חלה ירידה בקולגנאז, אנזים מפרק קולוגן ועליה בפרופיפרציה של תאים עקב שימוש בresveratrol-.

האנטיאוקסידנט העיקרי בתה ירוק EGCG הינו פוליפנול חשוב המוריד ייצור של MMP-1, MMP-8, MMP-13 באופן תלוי כמות.

ויטמין C, E, B3, , אבץ וmanganese- מעכבים גליקציה של אלבומין. כמו כן תבלינים מסויימים כגון ג'ינגר וקינמון גם כן.

פקטורי גידול וציטוקינים

פקטורי גדילה מאפשרים פרוליפרציה תאית כמותקסיס ויצירת extracellular matrix (ECM). לפקטורי הגידול יש מספר מקורות כולל בני אדם, בעלי חיים, חיידקים שמרים וצמחים.

פקטורי גידול אנושיים נמצאו כבעלי יכולת שיקומית לעור שניזוק מקרינה. שימוש דו-יומי בתערובת של פקטורי גידול וציטוקינים שנמרחה על העור נמצא יעיל בהפחתת חספוס העור, שיפור תכולת המים בעור והאלסטיות שלו.

השימוש בפלסמה עצמית עשירה בטסיות דם המוזרקת לעור autologous platelet rich plasma, =PRP) ) נמצא יעיל בחידוש העור על ידי אקטיבציה של פיברובלסטים מובילה לעליה בסינתיזה של קולוגן ומרכיבי מטריקס אחרים. PRP המופק מדם מלא עצמי המכיל כמויות גדולות של טסיות דם עם תכולת פקטורי גידול המוביל להפחתת הקמטים ועיבוי העור.

Retinoids

רטינואידים פועלים על האפידרמיס והדרמיס. החומר Tretinoin הינו אחד מהרטינואידים הנחקרים ביותר.

הFDA (ארגון התרופות האמריקאי) אישר שימוש ב0.05% ו- 0.02% tretinoin בקרמים. חומר זה מאקטב ישירות אנזימים בעור ונלחם בהזדקנות שלו. בנסוי השוואתי בין רטינול (1.1%) וtretinoin (0.025%) נמצא כי לאחר 12 שבועות של טיפול חיצוני שניהם משפרים את חוזק העור חספוסו פיגמטציה וקמטים.

דור חדש של רטינואידים הינם all tyrans retinols. אלו פותחו במטרה לשפר את העמידות הכימית של רטינול. קומבינציות של רטינול תופסות פופולאריות. רטינול בשילוב עם הידרוקוינול מפחיתים סימנים של הזדקנות ביעילות גבוהה יותר מרטינול.

כיום יש כבר פיתוח של דור שלישי של רטינואידים. הבעיה בשימוש בחומרים אלו הוא גירוי יתר של העור. דבר זה הוביל לפיתוח מוצרי רטינול פחות מגרים כגון adapalene ועוד.

הורמונים

מחקרים הראו כי נשים בפוסט-מנפאוזה שלוקחות הורמונים חלה עליה באלסטיות של העור וירידה בקמטים. אסטרוגן יותר מודולציה לקרטינוציטים אפידרמאליים פיברובלסטים ומונוציטים. יש גם מניעה של קמטים חדשים. שימוש טופיקלי בהורמון אסטרדיול הראה שיפור רק בעור שנשמר מוגן מהשמש ולא בעור בעל נזקי שמש. שימוש בקרם שהכיל 2% של פרוגסטרון למשך 4 חודשים העלה אלסטיות וחוזק של העור.

תרופות נוגדות דלקת anti inflammatory agents

Celecoxib נמצא מעכב cox2 בשימוש טופיקלי בעכברים הפחית השפעה דלקתית שנגרמה עקב חשיפה לקרינת UV, ומכך ניתן להסיק כי הינו עוזר ומונע הזדקנות של העור. לעומת זאת נמצא כי שימוש באספרין מעלה נזק של קרינה לעור.

מקורות:

Bonnici M. and Calleja-Agius J. Analysis of Dermal Ageing Pathways and resulting anti-aging interventions. Prime Dermatology peer review: 33-46.

 
 
 

Comments


ארכיב
חיפוש לפי תגיות

Designed by ORA Web Design.

© ד"ר שרון מגל, מומחית לרפואה סינית עתיקה, רמת השרון.

  • b-facebook
bottom of page